Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt

De Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) ondersteunt u optimaal bij patiëntenvoorlichting over medicatie. De GIP bevat de belangrijkste informatie over het medicijn voor uw patiënt om thuis nog eens rustig na te lezen.

Health Base Beeldbank 113
> 14.000
geneesmiddelen hebben een aparte GIP
> 17 miljoen
keer per jaar wordt de GIP aangevraagd en meegegeven
> 650
apotheken in België maken gebruik van GIP

De Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) bevat de belangrijkste informatie voor de patiënt over een medicijn. De GIP is een aanvulling op de bijsluiter en de mondelinge voorlichting van u als apotheker of apothekersassistent. Met de GIP krijgt de patiënt ook extra informatie over het medicijn die niet in de bijsluiter staat, zoals gebruik bij off-labelindicaties en praktische adviezen over wat te doen bij bijwerkingen.

De GIP is toegankelijk, begrijpelijk en op maat geschreven door apothekers van Health Base. Vakjargon wordt zoveel mogelijk vermeden en moeilijke bijwerkingen worden uitgelegd. Verder is de informatie afgestemd op leeftijd en geslacht van de patiënt.

Waarom kiezen voor GIP?

Therapieontrouw is helaas nog steeds een groot probleem. Uit onderzoek van het Nivel uit 2016 blijkt dat patiënten informatie over geneesmiddelen die ze van hun zorgverlener krijgen het meest vertrouwen.

Betrouwbare en toegankelijke informatie die u als zorgverlener met de GIP aanbiedt, kan helpen om therapieontrouw terug te dringen.

Hoe werkt het?

De GIP is geïntegreerd in het apotheekinformatiesysteem Pharmacom. Het is mogelijk om de GIP te specificeren op patiëntkenmerken. Een mannelijke patiënt krijgt zo bijvoorbeeld geen informatie over medicijngebruik tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Wanneer de contra-indicaties en andere medicijnen van de patiënt bekend zijn, kunt u de GIP verrijken met persoonlijk advies over het gebruik bij andere ziekten en in combinatie met andere medicijnen.

Uw patiënt kan extra informatie krijgen via directe links naar andere relevante websites, zoals Thuisarts.nl, Inhalatorgebruik.nl of Bijwerkingenbijkanker.nl.

Toegankelijk op elk moment

In de apotheek kunt u de GIP afdrukken en meegeven aan uw patiënt. Daarnaast kan de patiënt de informatie via het patiëntenportaal MijnGezondheid.net en de bijbehorende app MedGemak thuis rustig nalezen op pc, tablet of smartphone.

Door het combineren van de informatie in de GIP met de filmpjes van Stichting KIJKsluiter, kunnen patiënten bovendien zelf kiezen of ze informatie over het medicijn willen lezen of bekijken.


Voordelen

  • Toegankelijk, betrouwbaar en laagdrempelig.
  • Eenduidige en begrijpelijke informatie
  • Op maat van de patiënt.
  • Duidelijke overzichten per kwartaal van het gebruik.

Betrouwbaar

De GIP bevat informatie gebaseerd op betrouwbare bronnen: de productinformatie van de fabrikant (SPC’s), het Informatorium Medicamentorum via de KNMP Kennisbank en Commentaren Medicatiebewaking van Health Base. Daarnaast gebruiken we onder andere informatie van:

  • College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)
  • Europees Medicijnagentschap EMA
  • NKFK Kinderformularium,
  • Bijwerkingencentrum Lareb
  • Richtlijnen van beroepsgroepen, zoals het NHG.

Praktijkgericht

Naast deze wetenschappelijk informatie raadplegen wij websites van patiëntenverenigingen en Thuisarts.nl. Ook gebruiken we input van externe deskundigen, onze Redactiecommissie Patiënteninformatie die niet bestaat uit zowel apothekers als patiënten, en meldingen van (ziekenhuis)apothekers uit de praktijk.

Via cliëntenpanels en gebruikersonderzoek onderzoeken we of de patiënt de informatie ook echt begrijpt en kan toepassen. De resultaten worden gebruikt om de informatie in en het ontwerp van de GIP steeds verder te verbeteren.

Toegang tot de GIP

U vindt onze GIP geïntegreerd in het apotheekinformatiesysteem Pharmacom. Bent u in België gevestigd? Dan vindt u de GIP in Zorggids van Farmad of in ViaNova van GOED.

Daphne Ensink
Daphne Ensink
Apotheker Patiënteninformatie
Lisse Commandeur
Lisse Commandeur
Apotheker/Onderzoeker Patiënteninformatie
Roelien Janssen
Roelien Janssen
Apotheker Patiënteninformatie
Mila Tjoa
Mila Tjoa
Apotheker Patiënteninformatie
Channah de Haas
Channah de Haas
Apotheker Business Development
Ellen Davidse
Ellen Davidse
Apotheker Patiënteninformatie
Plonja Gudde
Plonja Gudde
Apotheker Patiënteninformatie
Maaike Faay
Maaike Faay
Apotheker Patiënteninformatie
Gerrianne Mensink
Gerrianne Mensink
Apotheker Patiënteninformatie

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt?