30-9-2024

Wijzigingen in het protocol Voetonderzoek

Huisartsenzorg Medicom Zorgprotocollen

Voetulcera zijn een gevreesde complicatie bij diabetes. Afgelopen periode is het protocol Voetonderzoek bij diabetes herzien en per 1 oktober zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in Medicom. Deels zijn deze alleen te zien in de aanvullende Slimme Protocollenmodule.


Jaarlijkse voetscreening bij diabetes 

De jaarlijkse voetscreening heeft als doel mensen met een verhoogd risico op ulcera te identificeren en bij deze mensen preventieve maatregelen te nemen, zoals educatie, instructies voor zelfzorg, schoeiseladviezen en preventieve voetzorg.

Het protocol Voetonderzoek (bij diabetes) ondersteunt de praktijkondersteuner (POH) bij het uitvoeren van het onderzoek en het vastleggen van de juiste gegevens. Per voet worden de vragen op een logische manier weergegeven en aan het eind van het protocol kan de conclusie ingevuld worden. Als laatste is een advies voor de follow-up en door welke zorgverlener de voetzorg controle uitgevoerd gaat worden.

Versnelde risico registratie 

  • In de aanvullende slimme protocollen module wordt de score ‘Risico voetulcera (Sims’ classificatie)’ automatisch berekend na het invullen van de vragen.

  • Daarnaast is in de slimme module een extra vraag per voet toegevoegd om de registratie te versnellen bij een normale uitkomst van de controle. Indien er geen afwijkingen zijn geconstateerd, worden alle vervolgvragen ingevuld met antwoorden als geen afwijking of normaal. Het blijft altijd mogelijk om de automatische invulling van de vragen aan te passen.

Vastlegging (deel)amputatie

  • In de vorige versie van het protocol was het alleen mogelijk om een gehele amputatie van de voet vast te leggen en werden de vervolgvragen met betrekking tot de geamputeerde voet niet getoond. Dit is nu gewijzigd in ‘Amputatie (deel) voet of teen (rechts/links)’. Ook in de formules wordt nu met alle soorten amputaties rekening gehouden en zal dit automatisch leiden tot de hoogste classificatie en zorgprofiel.

  • Daarnaast worden alle vragen ook bij een (deels) geamputeerde voet getoond, aangezien het van belang is om in alle situaties het onderzoek uit te voeren.

Overige wijzigingen

  • Er een subprotocol Wondzorg toegevoegd, alleen te zien in het geval van een ulcera, omdat het handig kan zijn om de wondbehandeling vast te leggen.

  • Daarnaast zijn, om het protocol zo overzichtelijk en efficiënt mogelijk te houden, enkele bepalingen bij inspectie en neurologisch onderzoek welke niet in richtlijnen staan verwijderd (zoals atrofie, doorbloeding, eeltvorming, infecties, beweeglijkheid).

Het protocol is binnenkort op zichzelf staand in Medicom beschikbaar onder de naam Voetonderzoek (bij diabetes), maar ook aanwezig in een aantal basisprotocollen, zoals Chronisch Zorg en DM2/CVRM/VVR/hvz/nierschade. 

Martine Vink
Martine Vink
Farmakundige

Meer weten?

Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over onze zorgprotocollen?