1-4-2025

Wat te doen bij een overgevoeligheidsreactie op biologicals?

Pharmacom Medicatiebewaking Medicatiebegeleiding

Biologicals zijn inmiddels al lange tijd onderdeel van verschillende standaardbehandelingen. Desondanks zijn er voor de eerste lijn nog weinig praktische handvatten beschikbaar die helpen bij het juist omgaan met overgevoeligheidsreacties bij biologicals.


Dit was voor Health Base de aanleiding om in samenwerking met experts uit te zoeken hoe overgevoeligheidsreacties worden ingedeeld en hoe ze vervolgens moeten worden afgehandeld. Is het voldoende om enkel dat specifieke biological te vermijden, of moet een hele groep biologicals vermeden worden?

Dit soort vragen worden behandeld in het artikel “Een praktische richtlijn voor de indeling en behandeling van overgevoeligheidsreacties bij biologicals” dat op 14 maart j.l. is verschenen in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Praktijkonderzoek (NPFO).

Vanuit Health Base zijn collega’s Emma de Ruiter en Sander Borgsteede bij dit onderzoek betrokken geweest. Samen met experts van het Erasmus MC en de KNMP hebben zij een praktische richtlijn neergezet die de praktijk kan ondersteunen bij de afhandeling van deze overgevoeligheidsreacties.

Vastlegging ongewenste reactie bij biologicals

Voor het vervolgbeleid is het cruciaal om elke ongewenste reactie bij biologicals vast te leggen in het patiëntendossier. Hierbij zijn de registratie van het toegediende middel, het tijdsbeloop, de symptomen en de te ondernemen acties van belang. Een ongewenste reactie wordt vastgelegd per individueel middel, dat wil zeggen de (generieke) stof die de reactie heeft veroorzaakt. Bij ernstige reacties wordt er geadviseerd om biosimilars ook te vermijden.

Standaardisatie overgevoeligheidsgroepen voor kruisgevoeligheid

Health Base werkt op het gebied van geneesmiddelovergevoeligheid samen met de KNMP en streeft naar standaardisatie van overgevoeligheidsgroepen voor kruisovergevoeligheid als randvoorwaarde van de nieuwe informatiestandaard Contra-indicaties en Overgevoeligheden (CiO).

Emma de Ruiter
Emma de Ruiter
Apotheker Business Development
Sander Borgsteede
Sander Borgsteede
Manager onderzoek en wetenschap

Meer weten?

Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over onze medicatiebewaking?