De signalen uit de praktijk zijn duidelijk: de medicatiebewaking kan en moet beter. Minder overbodige signalen en specifiekere, bruikbare suggesties voor afhandeling zijn noodzakelijk. Bij Health Base zetten we ons – samen met onze partners – actief in om de medicatiebewaking verder te verbeteren. Dat betekent minder en specifiekere signalen.
In dit bericht lichten we drie initiatieven toe die ons waardevolle inzichten bieden: Signaal op Maat, medicatiebewaking bij interacties en het Flashmob-onderzoek.
Signaal op Maat
Samen met PharmaPpartners werkt Health Base aan Signaal op Maat: een vernieuwende manier van medicatiebewaking, gebaseerd op klinisch relevante triggers in plaats van receptgestuurd. Triggers zijn bijvoorbeeld een medicatiewijziging of een verslechterde nierfunctie die aandacht vereist. In een pilot wordt momenteel getest met de module maagschade, waarin signalen gebundeld of niet getoond worden als op basis van beschikbare informatie helder is, dat het signaal niet nodig is.
Het doel is om aan te tonen dat deze werkwijze niet alleen leidt tot betere kwaliteit, maar ook tot minder signalen. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de medicatieveiligheid en het verminderen van de werkdruk in de apotheek.
Medicatiebewaking bij interacties
Er valt veel winst te behalen door kritisch te kijken naar bestaande interacties. Veel interactiewaarschuwingen stammen uit een tijd met andere inzichten over onderbouwing. In de praktijk blijkt het bovendien lastig om verouderde signalen te schrappen, zelfs bij beperkte wetenschappelijke basis.
Momenteel herzien we met een multidisciplinaire werkgroep de interacties waarbij P-glycoproteïne een rol speelt – een complex gebied, omdat klinisch bewijs vaak beperkt is, terwijl de risico’s groot kunnen zijn. Denk aan DOAC’s, waarvan de spiegels beïnvloed worden door P-gp: stijging verhoogt het bloedingsrisico, daling verhoogt het risico op trombose. Door deze interacties zorgvuldig te beoordelen, willen we de bewaking verbeteren: minder maar relevantere signalen die risico’s inzichtelijk maken, wat bijdraagt aan betere zorg én een efficiënter proces.
Daarnaast onderzoeken we samen met de KNMP hoe we kennisdeling kunnen inzetten voor een betere samenwerking. Zo benutten we elkaars expertise en werken we aan landelijke eenduidigheid in signalering.
Flashmob-onderzoek: medicatiebewaking in de praktijk
Op donderdag 17 april vindt het nationale Flashmob-onderzoek plaats. Vanuit het UMCG wordt op één dag in veel openbare apotheken gemeten hoe medicatiebewaking in de praktijk werkt. Het onderzoek levert waardevolle inzichten op in signaalwaarde, signaallast en de effectiviteit van medicatiebewaking binnen verschillende Apotheek Informatie Systemen.
Health Base denkt actief mee over de interpretatie van de resultaten, en samen verkennen we hoe deze inzichten ingezet kunnen worden om de medicatiebewaking verder te verbeteren.
Wordt vervolgd
Een nieuwe manier van bewaken vraagt tijd en inzet. Nieuwe geneesmiddelen – zoals oncolytica met complexe interactieprofielen – maken het nóg belangrijker om de bestaande medicatiebewaking te herzien. Onze focus ligt nu vooral op het verbeteren van de huidige praktijk. Dit doen we graag samen met partners die hetzelfde doel nastreven: een betere onderbouwing, meer relevantie en efficiëntere bewaking. Wordt vervolgd!



Meer weten
Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over de mogelijkheden om samen te werken aan betere zorg?