20-8-2024

Praktische ondersteuning bij doseercodes

Medicatiebewaking Medicatiebegeleiding Pharmacom

Het gebruik van specifieke doseercodes is van belang voor de patiëntveiligheid. Middels een helpkaart en voorbeelden uit de praktijk willen wij onze gebruikers ondersteunen met het juist gebruik van de Health Base doseercodetabel en hun inzicht in de achtergrond van doseercodes vergroten.

Op de helpkaart vindt u:
  • uitleg over de systematiek van de Health Base doseercodes;
  • de veel gebruikte doseercodes;
  • een instructie over hoe u kunt zoeken in de doseercodetabel in Pharmacom en Medicom.
Wij als apotheek streven ernaar zo min mogelijk de doseercode 'volgens voorschrift' te gebruiken, dit vanwege foutgevoeligheid voor de patiënt en onvolledige overdracht via het Landelijk Schakelpunt.

Bijzondere doseercodes in de praktijk

Maandelijks maakt de afdeling medicatiebewaking nieuwe doseercodes aan, veelal aangevraagd door gebruikers. Nieuwe doseercodes worden beoordeeld op een aantal criteria, waaronder uitwisselbaarheid via het LSP (praktijkvoorbeelden 1-3) en begrijpelijkheid voor de patiënt (praktijkvoorbeeld 4).

Met behulp van onderstaande praktijkvoorbeelden en een Exceloverzicht willen we de praktijk ondersteunen om onze doseercodes optimaal te gebruiken. De Excel geeft in drie tabbladen een overzicht van:

  • Doseervorm-specifieke doseercodes met aanbrengen voor betere uitwisselbaarheid via het LSP (zie praktijkvoorbeeld 1).
  • Obsolete doseercodes die beter niet meer gebruikt kunnen worden met daarbij een suggestie van welke code passender is (zie praktijkvoorbeeld 2).
  • Codes die per 1 februari 2021 zijn komen te vervallen in Pharmacom en Medicom.

Praktijkvoorbeeld 1

Doseervorm-specifieke doseercodes

Bestaande algemene doseercodes met “aanbrengen”, dus doseercodes met aanbrengen waarbij de toedienvorm leeg is, zijn niet goed uitwisselbaar via het LSP. Hierdoor kunnen er problemen optreden rondom de uitwisseling van deze doseercodes via het LSP en rondom fiatteringsverzoeken. Ter ondersteuning is een overzicht opgenomen met alternatieve, doseervorm-specifieke doseercodes, met o.a. crème/zalf/shampoo.


Praktijkvoorbeeld 2

Obsolete of vervallen doseercodes

Bij sommige codes is aanvullende informatie opgenomen (zichtbaar bij zoeken op de doseercode) over beperkte uitwisselbaarheid via het LSP. Dergelijke oude codes kunnen alleen als platte tekst via het LSP uitgewisseld worden, waardoor automatische verwerking niet mogelijk is. De volgende tekst is bijvoorbeeld opgenomen bij de doseercode VSOV1 (de eerste 2 weken 1 keer per dag 1 ovule inbrengen, daarna 2 keer per week 1 ovule inbrengen); deze code kan beter vervangen worden door de doseercodes 1.1O (1 keer per dag 1 ovule inbrengen) en 2W1O (2 keer per week 1 ovule inbrengen). Codes met een gecombineerd daggebruik kunnen namelijk niet goed uitgewisseld worden via het LSP.

Praktijkvoorbeeld 3

Doseercodes bij middelen die twee periodes met verschillend gebruik hebben

De (start)dosering bij Apixaban (Eliquis ®) voor de behandeling of preventie van DVT of PE is 7 dagen lang 2x daags 10 mg en vervolgens 2x daags 5 mg. Omdat hiervoor geen doseercode mogelijk is geven apothekers aan dat ze hierbij de onderhoudsdosering van 2x daags 5 mg invoeren bij het aanschrijven en vervolgens op het etiket als vrije informatie de startdosering van de eerste 7 dagen 2x daags 10mg ingeven.

Praktijkvoorbeeld 4

Begrijpelijke doseercodes

In het verleden zijn de doseercodes herzien op basis van de resultaten uit het project ‘Begrijpelijke etiketteksten: wat moet er op het etiket?’ Het gebruik van deze codes zorgt voor een begrijpelijke doseerinstructie van het voorgeschreven geneesmiddel voor de patiënt, bijvoorbeeld:

 

Leonie Bogaard
Leonie Bogaard
Apotheker Medicatiebewaking

Meer weten?

Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over doseercodes?