Liever kijken dan lezen? Of liever in het Engels, Turks of Arabisch dan in het Nederlands? Vanaf nu krijgen patiënten de mogelijkheid om niet alleen informatie over hun medicijn te lezen, maar ook om een video te bekijken, beide in de taal van hun keuze.
Voor de meest gebruikte middelen is een medicijnvideo gemaakt waarin kort de belangrijkste informatie over het medicijn wordt uitgelegd. Ook zijn er bij verschillende medicijnen instructievideo’s opgenomen met uitleg over het gebruik van het medicijn. Bovendien zijn vanaf nu zowel de Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) als de medicijnvideo’s digitaal beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
Uw medicijn in het kort
Op basis van ATC-code is een top 50 medicijnen gemaakt die het meest door de apotheek worden afgeleverd. Dit zijn in totaal zo’n 1.600 producten. Van deze top 50 medicijnen is een video gemaakt waarin in ongeveer 2 minuten de belangrijkste informatie over het medicijn wordt uitgelegd: ‘Uw medicijn in het kort’. Denk hierbij aan informatie over toepassing, werking, het gebruik en bijwerkingen. De inhoud van de video’s sluit aan bij de informatie in de GIP en is geschreven door apothekers van de afdeling Patiënteninformatie van Health Base. De video’s zelf zijn gemaakt met behulp van een AI-videogenerator.
Instructievideo’s
Bij verschillende middelen is in de rubriek ‘Hoe gebruik ik het’ een instructievideo opgenomen met uitleg over het gebruik van het medicijn. Deze video’s zijn afkomstig van externe partijen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een inhalatie-instructie bij middelen voor astma en COPD of een oogdruppelinstructie bij middelen voor toediening in het oog.
Meertaligheid
Patiënten hebben voortaan ook de mogelijkheid om de GIP en de ‘Uw medicijn in het kort’ video’s digitaal te lezen dan wel te bekijken in het Engels, Turks of Arabisch. De taal is door de patiënt zelf aan te passen door naast de titel van het medicijn op het vlaggetje te klikken. Zie afbeelding hieronder.
Beschikbaarheid
De nieuwe functionaliteiten meertaligheid en video zijn beschikbaar voor patiënten die de GIP lezen op een beeldscherm, bijvoorbeeld via koppeling met het patiëntenportaal MijnGezondheid.net. Meer infomatie over de koppeling in MGn vindt u in het eerdere nieuwsbericht: Persoonlijke adviezen en meertaligheid in MijnGezondheid.net
Meer weten?
Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over onze Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt?