12-2-2025
Mag ik autorijden als ik dit medicijn gebruik? Ik ben zwanger, mag ik dit medicijn dan wel gebruiken? Handig als je het antwoord op deze en andere vragen over je medicijn in één oogopslag ziet. Het samenwerkingsverband ‘Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen’ – waarvan Health Base één van de partners is - ontwikkelde een set met meer dan 50 pictogrammen, die is getest bij onder andere laaggeletterden. De set is vandaag overhandigd aan minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
De nieuwe pictogrammen zijn na de overhandiging direct live gegaan. Dit betekent dat u de pictogrammen vanaf vandaag in de digitale informatie van Health Base kan tegenkomen.
Medicijngebruikers zien de pictogrammen terug in de persoonlijke informatie van Health Base over hun medicijn, die ze digitaal ontvangen via de apotheek of patiëntenportalen in de eerste en tweede lijn. Zo kan ruim 75% van de mensen toegang krijgen tot deze digitale informatie met pictogrammen.
Verder kan iedereen die medicijninformatie ontwikkelt, de set pictogrammen gebruiken. Denk aan (online) voorlichtingsmateriaal, bijsluiters, medicijnverpakkingen, video’s, folders of infographics over medicijngebruik. Het beleid van het CBG over het gebruik van pictogrammen in de bijsluiter en op de verpakking van medicijnen is vanaf vandaag ook gewijzigd.
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “Ik vind deze samenwerking een goed voorbeeld van hoe zorgpartijen door de patiënt centraal te stellen komen tot iets moois. Het is natuurlijk belangrijk dat mensen weten welke geneesmiddelen ze veilig kunnen gebruiken, en de invoering van deze pictogrammen kan daarbij helpen. Ik juich dit van harte toe.”
Aangezien er veel verschillende pictogrammensets bestaan, moeten medicijngebruikers de betekenis ervan steeds opnieuw leren. Daarom ontwikkelde het samenwerkingsverband ‘Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen’ één pictogrammenset die landelijk gebruikt gaat worden. De begrijpelijkheid van de pictogrammen is getest in apotheken en drogisterijen en bij mensen die wel of geen moeite hebben met lezen en schrijven.
Sander Borgsteede, manager onderzoek en wetenschap bij Health Base, denkt dat er nog veel winst behaald kan worden bij het toepassen van pictogrammen:
“We zien dat pictogrammen tekst ondersteunen met beeld. Dat is voor veel mensen prettig. We denken dat pictogrammen nóg beter begrepen worden als ze versterkt worden met mondelinge informatie van de apothekers(assistente). Dit willen we in de toekomst verder onderzoeken om te zorgen dat mensen ingewikkelde onderwerpen zoals ‘niet innemen met grapefruit(sap)’ of ‘blijf uit felle zon’ beter begrijpen. Dan kan Health Base zorgverleners gerichter ondersteunen bij het aanbieden van informatie op maat.”
Het CBG coördineert dit publiek-private samenwerkingsverband. De bedoeling is om dit project de komende jaren verder uit te breiden. Ook in Europa.
Heeft u vragen over de inhoud van dit artikel of wilt u meer weten over onze medicatiebegeleiding?